Tips til at styre økonomien og spare penge!

Nu hvor jeg starter på en videregående uddannelse, får jeg 5.903 kr. som udeboende studerende over 20 år. For andre er det lidt, men for mig er egentlig tilpas. Da jeg var på praktik i Hamborg, fik jeg kun 650€ (ca. 4.800 kr.) før skat. Det er så 1.000 kr. til forskel. Men jeg fik styr over min økonomi, da jeg lagde et budget for hver måned, og brugte bl.a. rabatkoder til online shops og supermarkeder. Derfor vil jeg gerne dele ud af nogle af mine erfaringer.

Før du laver budgettet

Der er mange ting, som man skal tænke på, før man laver et budget. Der er alle de væsentlige ting, som altid eller ofte er der som studerende:

 • Husleje
 • Mad
 • Mobil/Internet
 • Licens
 • Tøj
 • Bytur
 • Fritidsaktiviteter
 • Skønhedspleje
 • ….

Så før du går i gang, vil jeg foreslå, at du laver en madplan (med priser), så du får en idé over, hvor meget du vil sætte af til det. Ellers skal du til at igang med at lave research over priser på mobil, internet, husleje, strøm, varme m.m.

Lav et overskueligt budget

Som studerende har du ikke alverdens penge at gøre godt med. Du kan selvfølgelig få et job ved siden af. Men det ville stadig være en god at have et overblik. Jeg lavede mit eget budget, hvor jeg satte en grænse. Det første billede er, hvor jeg satte udgifterne ind dag for dag. Derefter blev alt data sat ind på regneark 2 via formler.

Budget_1

Regneark 1

Budget_2

Regneark 2

 • Lav det overskueligt
 • Sæt gerne en visuel oversigt over din udgifter (lige som på regneark 1). Så får du et billede af, hvor du har flest udgifter.
 • Sæt en grænse på forhånd!
 • Vær realistisk, når du sætter dine grænser!
 • Sæt penge af til pludselige opståede udgifter (og der menes ikke fester, alkohol… Men nødvendige sager)
 • Sæt udgifterne op som faste og varierende (jeg ved godt, at jeg har skrevet omkostninger).
 • Hvis du har lyst til at lave noget lignende min, så lav det i 2 regnearks. Dermed kan du lave formler i regneark 2 (selve budgettet), og behøver derfor kun at lave skabelonen 1 gang.
 • Hvis I gerne vil have hjælp til at sætte noget op, så kan I bare spørge. De er ellers så simple at lave 🙂

Rabatkoder online og i butikker

Tro det eller lad være. Rabatter er sindssyg vigtige, hvis man ikke har verdens største økonomi. 5 %, 10 %, mere eller mindre kan gøre en stor forskel. På en side som for eksempel Studiz, kan du få rabatter til rimlige mange kategorier. Og hvis du klikker på en rabatkode eller lignende for en hjemmeside, så er der også oplyst, om det er muligt at spare mere med studiekortet.

Budget_4

 

Tilbudsaviser

Hold øje med forskellige tilbud. Dette involverer mad, pleje, elektronik, creme, makeup osv. For eksempel, hvis din ynglings tandpasta koster 20 kr. på tilbud i stedet for 30 kr., tag dog og køb 2 af dem. Så har du i længden mere til færre penge.

Lav en madplan 1 uge ad gangen

For at få det til at fungere, så bliver du nødt til at lave en madplan. Det kan være irriterende at skulle planlægge en hel uge. Til gengæld sparer du meget ved det, da du er i stand til at beregne, hvor mange penge du vil bruge på 1 uge.

Lav en indkøbsliste

Budget_5

Du undgår de såkaldte impulskøb. Du fristes ofte til at købe varer, som du slet ikke har brug for. Når du har en liste, er det lettere at holde dig til den.

Køb mad på tilbud (og put det i fryseren)

Hvis du går meget op i sundhed, så ved du allerede, at det kan koste kassen som studerende. Derfor vil jeg foreslå, at du holder øje med tilbudsaviserne. Af og til kan man købe kylling osv. i store mængder til ingen penge. Derfor kan du købe en del og fryse det ned. Denne gruppe på facebook “UGENS TILBUD PÅ SUNDE VARER” slår altid gode tilbud op på siden. Der kan man personligt skrive et opslag, hvis man har set nogle gode tilbud fra alverdens supermarkeder i Danmark. Den kan i hvert fald anbefales 🙂

Køb ind om morgenen eller kort før lukketid

Supermarkederne har altid produkter stående, som er ved at nå den sidste salgsdato. Derfor kan du være heldig, at der er kød eller lignende, hvor der er 20 – 50 % rabat. Og hvis det, så frys dem ned med det samme, og brug det til senere.

Gå ALDRIG på indkøb med tom mave!

chocolate-567234_640

Dette er endnu en fælde, når man er ude at handle ind. Det kan godt være, at du har en indkøbsliste, men sulten kan ødelægge det. Vi fristes med vores øjne og næse. Og hvis vi i forvejen er lidt småsultne, så kan fristelsen for en lille snack være svært at modstå.

Lav dobbelportioner

Jeg taler ikke kun om at lave en omgang pasta med kødsovs til 4 dage. Hvis du laver en ny ret hver dag, er det både tidskrævende, og det kan ende med madspild. Derfor lav en større portion, som du kan varme op dagen efter eller tage med som madpakke.

Lad pengene blive hjemme

savings-box-161876_640

 

 

Hvis du virkelig gerne vil spare, så lad være med at tage kontanter med i skolen, på arbejdet eller lignende. Af og til, så har jeg ikke engang mit kort med, vis jeg ved, at jeg ikke skal købe noget. Fristelsen for at købe en lille snack kan sagtens komme, hvis der er en kantine tilstede. Så hellere få fat i en sparegris og læg dine penge der i. Til sidst kan du jo smide småmønter i banken.

Køb brugt

recycle-15172_640

 

Det er sjovt at høre fra studerende om deres pengeproblemer. Samtidig går de rundt med den nyeste Chanel taske, Tom Hilfiger ur. Ved I hvor mange penge, I kan spare på genbrug? Jeg indrømmer gerne, at noget af mit tøj er fra genbrug. Tøjet fejler jo ingenting, og man støtter også noget godt. Ikke nok med det, så har de også meget andet, som du måske kunne drage nytte af. En mands affald er en anden mands guld!

 

Jeg håber, at I kan bruge nogle af mine tips, eller bare overvejer, hvad I laver. Selv de små ting kan gøre en forskel! Hvad gør I ellers for at spare penge? Hvis I har andre metoder til at spare og holde styr på økonomien, så må i gerne skrive en kommentar! 🙂

2 Comments on Tips til at styre økonomien og spare penge!

 1. Sus L. Hansen siger:

  Hej Isabel 🙂 Jeg kom tilfældigvis forbi dit indlæg her på bloggen og synes, det er ret så velskrevet og interessant, ikke mindst. Det har inspireret mig til et indlæg på min egen blog og jeg vil høre, om det er ok, at jeg linker til dit indlæg her og anbefaler det?
  Fortsat god dag 🙂

  • Random Isa siger:

   Hej Sus 🙂 Det er dejligt, at du har fundet det brugbart, trods det måske ser lidt rodet ud. Men selvfølgelig må du gerne linke til indlægget! Måske kan du komme med flere tips 🙂 Og fortsat god dag til dig også 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *